Praktické tipy na maľovanie

V súčasnosti sa nároky na krajšie bývanie stále zvyšujú, preto nestačí pri maľovaní interiéru steny len premaľovať, ale je potrebné starý náter aj odstrániť, poprípade vytvoriť hladkú stierku alebo omietku. Až potom je stena pripravená na maľovanie. Tiež už dávno neplatí, že sa rozhoduje len na základe farby ale hlavne aj na základe zdraviu prospešných a ekologických materiálov. 

Celý článok nájdete tu: domabyt.zariadim.sk/prakticke-tipy-malovanie

Kvalitu prostredia by sme nemali podceňovať

To, že sa v interiéri cítime príjemne ovplyvňuje výber zariadenia, ladenie farieb, no dôležitým faktorom je aj zdravotná nezávadnosť použitých materiálov. 

Spoločnosť Topmal má v oblasti maľovania interiérov dlhoročné skúsenosti a zákazníkom radí: „Je vhodné použiť materiály kvalitné, vodou riediteľné farby, stierky a omietky, ktoré sú ekologické a nezávadné. To, čo máme na stenách totiž vytvára vnútornú klímu, ktorú denne vdychujete. Preto je dôležité použiť kvalitné materiály, ale aj pracovné náradie. Ani najkvalitnejšia farba totiž nevynikne, ak sú maliarske práce vykonané nekvalitne.“

Praktické tipy na maľovanie interiéru

Výber farby interiéru ovplyvňuje človeka

Interiér nemusí byť len klasický biely. V dnešnej dobe sa s farbami interiéru môže experimentovať. V súčastnosti máme na výber veľa farebných možností, ako zútulniť svoj interiér tak, aby pôsobil príjemne aj na pohodlie a psychiku obyvateľov.

V každom priestore v interiéri môže byť aj iná farba. Napríklad v priestoroch obývačky zvolíte inú farbu ako do pracovných priestorov. Ďalšia farba môže dobre vplývať na spánok a volí sa na steny v spální. Navyše správnym výberom odtieňa sa môže docieliť vyššia pracovná produktivita, ale aj upokojenie hyperaktívneho dieťaťa.

Farba vie aj pracovať s priestorom interiéru. Niektoré vedia priestor opticky rozšíriť, alebo aj priestor zúžiť. V súčasnosti sú veľmi moderné a aj vhodné metalické odtiene ako medená, strieborná alebo zlatá. Výborne vyniknú na niektorých stenách ako doplnok k bežným farbám. 

Ako vymaľovať

Okrem klasického spôsobu nanášania farby valčekom, možnosti maľovania steny sú aj striekaním, špachtľovaním, alebo gletovaním, ktorým sa môže dosiahnuť dekoratívneho výsledku priamo na stenách.

V súčasnosti je aj bohatý výber funkčných náterov. Okrem klasických farieb, ktoré sa na steny pužívajú sú dostupné aj farby umývateľné, odolné voči vode, či napríklad špeciálne ochranné farby proti plesniam, izolačné, atnigrafity, alebo hygienické.

Zaujímavou možnosťou je maľovanie stien aj farbami s nano časticami striebra, ktoré sú antibakteriálne. Svoje uplatnenie nájdu v nemocniciach, ale sú vhodné aj do detských izieb, kde môžu znižovať chorobnosť detí.

Tabuľová farba na stenu
Maľovanie stien

Kreatívne nátery stien sú trendy

Okrem klasických stien sa môžu používať farby aj na rôzny účely aby tak plnili istú funkciu. Sú to aj také kreatívne farby a nátery, ktoré umožnia premenu z bezčnej steny na tabuľu, po ktorej sa dá písať kriedami. Sú rôzne nátery, ktoré umožňujú písanie aj fixkami. Na iné sa dajú pripnúť magnety. Stačí sa len informovať o možnostiach a individuálnych potrebách.

Interiér domácnosti by sa mal maľovať každých 3 -5 rokov. Steny udržiavajú rôzne nečistoty, preto ak chcete udržať zdraviu prospešnú klímu domu, je potrebné interval premaľovania aj dodržať. Najskôr je však potrebné pôvodný náter vyčistiť penetračnou emulziou a následne nanášať nový.

Farby pre maľovanie izieb a ich vplyv

Výber farby závisí väčšinou podľa nášho vlastného vkusu. Snažíme sa vždy o modernú výmaľbu, ktorá má pomôcť s tým, aby sme sa v našom obydlí zároveň cítili príjemne. Návrat do príjemného prostredia po náročnom dni v zamestnaní pomôže v aktivácii psychickej pohody. Preto si výber farby pred maľovaním izby dobre premyslíme, pričom farba stien by mala byť príjemným kontrastom k výbave izieb, ako je napríklad sedačka a bytové doplnky vo forme dekoračných závesov a podobne. Rôzne farby totiž zásadne ovplyvňujú človeka.

Biela farba na maľovanie izby pôsobí dojmom čistoty. Avšak ju často nepoužívame na vymaľovanie celej plochy, pretože pôsobí trochu chladne. Dobre pôsobí v spoločnosti svetlo modrej alebo šedej, kedy po ich boku zaisťuje nenásilný kontrast, ktorý ani po niekoľkých rokoch neomrzí.



Žltá farba na maľovanie izieb je farbou, podporujúcou aktivitu. Nemala by chýbať napríklad v obývačke alebo kuchyni, kde trávime väčšinu času. Veľmi dobre pôsobí v kontraste s oranžovými alebo modrými a šedými doplnkami. Ak sa rozhodneme ju použiť do spálne, potom budeme vstávať plní energie.

Veselá oranžová farba pôsobí ako prvok, ktorý zosvetlí priestor predovšetkým tam, kde je bývanie orientované severným smerom a dostáva sa do neho málo prirodzeného svetla. Jej sýtejšie odtiene sú veľmi príjemné, vyvolávajúce dobrú náladu

Maľovanie izieb v interiéri môžete bez obáv kedykoľvek prerobiť, preto je možné sa riadiť aj aktuálnymi trendmi v interiérovom dizajne.

Farbou tohto roka 2020 je klasická modrá
Moderné trendy v maľovaní bytov

Hitom tohto roka je klasická modrá farba. Tento rok ju bude vidieť všade. Je to veľmi upokojujúca farba, ktorá pozitívne pôsobí na myslenie, opticky zväčšuje priestor. V kombinácii s obľúbeným bielym nábytkom pôsobí úplne dokonale. Nehodí sa však len na steny, ale aj na dekorácie a doplnky. Modrá farba na maľovanie izby je veľmi obľúbená. Zdôrazňuje našu túžbu po spoľahlivom základe.

Ako vymaľovať izbu: Tajomstvá úspechu

Ak chcete naniesť dokonale hladkú vrstvu farby na steny, stropy a drevené prvky, musíte začať s dokonale hladkým povrchom. Pri maľovaní izby sa netrápte vyťahovaním všetkého nábytku z izby. Profesionálni maliari z Bratislavy, všetko prikryjú plastovými fóliami, ktoré sú v spodnej časti prilepené páskou. To ochráni nábytok pred kvapkaním farby a tiež pred všetkým prachom.
Predtým, ako profesionálni maliari namaľujú steny, vyplnia diery a zalepia trhliny škárovacím prostriedkom. Aby sa predišlo nejednotnému náteru, je dôležité steny najskôr natrieť základným náterom.

Tipy na záver

  • Farby vyberajte nielen podľa vkusu, ale s prihliadnutím na odporúčanie odborníkov.
  • S maľovaním niekedy prichádza aj nutnosť oškrabať pôvodné nátery z minulých rokov.
maľovanie izieb

Akou farbou izbu vymaľovať?

Pri výbere farby, ktorou sa budú steny maľovať, sa najčastejšie riadime osobným vkusom. Je však nutné brať do úvahy aj mieru osvetlenia izby, pretože tmavšie farby svetlo pohlcujú, zatiaľ čo tie svetlé ju odrážajú a miestnosť je viac presvetlená.

Ďalej majte na pamäti, že farby stien majú vplyv na našu náladu a celkovú atmosféru v izbe. Záleží teda aj na tom, v akej miestnosti bude maľovanie stien prebiehať. Všeobecne môžeme rozdeliť farby na teplé a studené. Teplé farby sú veselé a povzbudzujú nás a na druhej strane studené, sú skôr upokojujúce. V neposlednom rade má maľovanie stien vplyv aj na to, ako na nás miestnosť pôsobí rozmerovo. Ak uvažujete nad maľovaním stien s rôznymi vzormi, skúste si ich najskôr v miestnosti predstaviť, či nebudú pôsobiť príliš rušivo.

Farba roka 2020 na maľovanie izieb je modrá